keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Ulrika Davidsson - Detox

Tämän kirjan arviointia on toivottu jo pitkään. Alunperin ruotsiksi ilmestynyt ravitsemusneuvoja ja keittokirjailija  Ulrika Davidssonin kirjoittama kirja Detox - Puhdista kehosi ja laihdu on julkaistu suomenkielisenä vuonna 2010. Kirjassa kerrotaan mitä detox tarkoittaa, kirjoittajan omia kokemuksia detoxista ja runsaasti ruokaohjeita.

Detox-ideologiassa keskeisessä roolissa ovat ihmiselle haitalliset toksiinit. Niitä ovat kirjan mukaan kemikaalit kuten saasteet, ja raskasmetallit kuten lyijy. Virallisen määritelmän mukaan toksiini tarkoittaa mikrobien tuottamia myrkyllisiä yhdisteitä. Eli jo tässä mennään pahasti metsään. Toinen detox-kuurilla häädettävä myrkyllinen kauhistus on elimistön kuona-aineet, joita kirjan mukaan ovat mm. lisä-aineet ja torjunta-aineet. Tavallisin kuona-aine taitaa kuitenkin todellisuudessa olla virtsa tai sen osa proteiiniaineenvaihdunnan tuote virtsa-aine eli urea, joka ei oikeastaan ole edes myrkyllistä. Virtsan mukana toki poistuu monenlaisia vesiliukoisia yhdisteitä ilman detox-kuurejakin.

Detox tulee sanasta detoxification mikä englannin kielessä tarkoittaa myrkkyllisyyden poistamista. Lääketieteessä "detoxification"-ohjelma tarkoittaa katkaisuhoitoa, tai näin ainakin Yhdysvalloissa. Detoxiin kuuluu läheisesti myös "itsemyrkytys"(autointoxication) -käsite, mikä tarkoittaa suoliston mikrobien tuottamien toksiinien aiheuttamaa myrkytystä. Tällöin ummetus on tietenkin lähes hengenvaarallinen tila, ja se pitää hoitaa detox-oppien mukaisesti. Valitettavasti tiede on todennut jo 30-luvulla itsemyrkytysteorian vääräksi, kun kyseisiä toksiineja ei onnistuttu löytämään. Myös suolen toiminnassa on terveiden ihmisten välillä normaalisti suurta vaihtelua.

Kirjassa suositellaan käyttämään myös erityisiä ravintolisiä, kuten UltraClear Plus. Täältä voi lukea lisää ko. ravintolisää tuottavan yrityksen omistajan Jeffrey Bland:n  vaikeuksista viranomaisten kanssa. Ongelmat liittyvät lähinnä tuotteiden liioiteltuihin tai valheellisiin terveysväittämiin.

Myös Detox-kirja tekee kovia väittämiä: "Idätä ruokasi! Iduissa on aktiivisia entsyymejä, jotka hidastavat vanhenemista. Niitä on vain elävissä soluissa." Teoksessa on myös ristiriitaisuuksia. Sivulla 30 todetaan: "Esimerkiksi greipin syöminen voi heikentää muutosprosessia [myrkyn poistamisen] ykkösvaiheessa." Näin todella on, kuten esim. farmakologiaa opiskelleet hyvin tietävät. Greipin runsas nauttiminen yhdessä joidenkin lääkeaineiden kanssa voi johtaa lääkkeen pitoisuuden liialliseen kasvuun. Mutta miksi kirjan sivulla 17 sitten kuitenkin suositellaan syömään greippiä "vaiheen I aikana"? Tämä ei kirjassa selviä.

Kirjan kirjoittajien tittelit aiheuttivat hämmennystä. Ravitsemus- ja yrttiterapeutti Sanna Törsleff-Berglund on kirjoittanut luvun: Mitä kehossa tapahtuu detoxin aikana? Törsleff-Berglund käyttää ruotsissa itsestään nimitystä näringsterapeut. Tämä on virheellisesti käännetty ravitsemusterapeutiksi, vaikka oikeampi nimike olisi kai ravintoterapeutti. Ravintoterapeutiksi voi itseään Suomessakin kutsua kuka tahansa. Laillistettu ravitsemusterapeutti on ruotsiksi Ruotsissa dietist, mutta Suomessa legitimerad näringsterapeut. Sekaannuksien mahdollisuus on suuri.

Kirjan toisen esipuheen on kirjoittanut luontaislääkäri Peter Wilhelmsson. Tässä vaiheessa on varmaankin selvää ettei Wilhelmssonilla ole lääkärin koulutusta. Tästä on myös kirjoitettu Ruotsin lehdistössä. Molemmat asiantuntijat Törsleff-Berglund ja Wilhelmsson käyttävät työssään diagnostisena apuvälineenä kirjassakin mainittua Electro Interstitial Scan -laitetta. Uskomuslääketieteen tuttuun tyyliin metallilätkät päässä osaavat kertoa tietokoneen välityksellä sisäelinten kunnon, kehon pH-arvon, mahdolliset tulehdukset, hormonitasapainon ja tietenkin paljon muuta, ovathan ranskalaiset lääkärit, fyysikot, matemaatikot ja tietokoneasiantuntijat olleet kehittämässä laitetta! Miksei tällaisia korvaamattomia apuvälineitä ole kaikilla lääkärinvastaanotoilla? EIS:sta voi lukea lisää täältä, laitetta ei ilmeisesti voi edes laillisesti markkinoida Yhdysvalloissa. Muiden kuin lääkäreiden tekemiin diagnooseihin tulisi tietenkin suhtautua varauksellisesti.

Kirjan esittelemä kasvispainoitteinen ruokavalion on harmiton, mutta perustelut ruokavalion takana ovat tuulesta temmattuja. Pitkään ei ruokavaliota kannata kuitenkaan noudattaa, mm. proteiinin saanti jää helposti alhaiseksi. Paino saattaa muutaman kilon paaston kaltaisessa tilassa pudota. Terveyssatama ei suosittele kirjaa, mutta jos omistat sen jo voit kyllä hyvin käyttää sen reseptejä.

tiistai 18. tammikuuta 2011

Adam Campbell - The Men's Health Big Book Of Exercise

kuva: Rodale.com
Men's Health lehden toimittaja Adam Campbell on toimittanut vuonna 2009 julkaistun kirjan The Men's Health big book of exercise: four weeks to a leaner, stronger,more muscular you! Kirjan nimessä mainittu ohjelma käsitellään kirjassa alle kymmenessä sivussa. Sen sijaan harjoitusliikkeitä on esitelty värikuvien kera lähes 400 sivun verran. Yhdellä sivulla on parhaimmillaan neljäkin eri liikettä. Tästä seuraa huima määrä erilaisia harjoitusliikkeitä; tarkalleen 619 liikettä. Kirja onkin hyvä käsikirja kaikille työssään laajaa liikepankkia tarvitseville.

Kirja on suunnattu kuntoileville miehille, mutta toimii tottakai myös naisilla. Teos sisältää keskeisten tutkimusten referointeja, mutta varsinaiset viitteet puuttuvat. Runsaasta liikevariaatioiden määrästä huolimatta, kirja ei sisällä paljoakaan tietoa siitä mihin liikkeiden vaikutukset tarkalleen kohdistuvat. Lihasepätaspainosta, vääristä liikeradoista ja niiden haitoista tarjotaan paljon tietoa. Ravitsemusta kirjassa käsitellään pintapuolisesti. Terveyssatama suosittelee kaikille fitness-intoilijoille.

keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Kuntosalin arvio

Gym Blogin puolella on tuore Terveyssataman arvio Herttoniemenrannassa sijaitsevasta kuntosalista; Sporttikujasta.

tiistai 11. tammikuuta 2011

D-vitamiinilisien käyttösuositus muuttui

Jos joku ei ole vielä huomannut, on THL muuttanut lisä D-vitamiinin käyttösuositusta yksinkertaisempaan suuntaan. Keskeinen hyöty on neuvoloiden ja apteekkien antaman ohjauksen helpottuminen selkeämpien ohjeiden myötä. Uudet suositukset löytyvät alla olevasta linkistä.

THL:n tiedote
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...