tiistai 22. helmikuuta 2011

Pertti Mustajoki - Painonhallinta

Kuva: Duodecim
Jonkun aikaa sitten tutustuin professori Pertti Mustajoen kirjoittamaan vuonna 2010 ilmestyneeseen Duodecimin kustantamaan kirjaan Painonhallinta - Painavaa tietoa kohti kevyempää oloa. Kirja on julkaistu pokkari-formaatissa ja se sisältää periaatteessa kaiken oleellisen, mitä painonhallinnasta tiedetään ja tarvitsee tietää. Näin erityisesti ravitsemuksen osalta. Mustajoki ei anna tarkkoja syömisohjeita, vaan pyrkii antamaan lukijalle työkaluja, joilla omaa painoa voi menestyksellä hallita.

Liikuntaa käsitellään kirjassa hieman suppeammin. Liikunnan suhteista painonhallintaan ei ehkä toisaalta olekaan niin paljoa tutkimustietoa. Mustajoen kirjassa on kaiken kaikkiaan runsaasti viittauksia tutkimuksiin ja kattava lähdeluettelo löytyy kirjan lopusta.

Painonhallintaan ja syömiseen liittyvästä psykologiasta Mustajoki kertoo vähemmän. Kirjassa lainataan ravitsemuspsykologi Raimo Lappalaisen ajatuksia mm. mielihaluihin liittyvissä kysymyksissä. Sisätautien erikoislääkärin Mustajoen ote onkin enemmän fysiologiaan painottuva, aivan toisenlainen kuin esimerkiksi Patrik Borgin teoksissa. Yhteistä molemmille asiantuntijoille on kuitenkin salliva asenne syömiseen; liian tiukka laihdutus ei johda yleensä haluttuun lopputulokseen.

Painonhallinta -teoksen keskeinen sanoma on se, että ihmisen syömän ruoan määrään ei voi juurikaan vaikuttaa. Kannattaakin keskittyä enemmän syödyn ravinnon energiapitoisuuteen. Kun energiatiheä rasvainen ruoka korvataan kuitu- ja vesipitoisilla ruoka-aineilla, jää energiansaanti automaattisesti pienemmäksi. Tällaisia suositeltavia ruoka-aineita ovat erityisesti kasvikset ja hedelmät.

Kirjan tietopitoinen sisältö jää helposti ulkoisten seikkojen varjoon. Kirjassa ei ole lainkaan kuvitusta, ellei muutamia taulukoita lasketa. Toisaalta karu ulkoasu mahdollistanee edullisemman hinnan. Pokkari on kaikkien kiinnostuneiden ulottuvilla. Terveyssatama suosittelee lämpimästi kirjaa painonhallinnan faktoista kiinnostuneille. Se on yksi parhaista suomeksi kirjoitetuista painonhallintaoppaista.

Pertti Mustajoki luennoi muuten Espoon Sydänyhdistyksen järjestämillä Sydänmessuilla Tapiolassa 19.3.2011, joilla myös Terveyssatama on mukana.  Tervetuloa tutustumaan Terveyssataman messuosastoon!

perjantai 11. helmikuuta 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...