lauantai 31. maaliskuuta 2012

LCHQ

Fredrik Paulún on muovaillut oman versionsa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. LCHQ tulee sanoista Low Carb High Quality eli laadukasta vähähiilihydraattista. Laadulla tarkoitetaan rasvan, hiilihydraattien ja myös proteiinin laatua. Tavoitteena on luoda ympäristö, jossa on mahdollista polttaa rasvaa, kehittää lihaksia ja välttää tulehdustilaa.

Paulún suosii rasvan osalta tyydyttymätöntä rasvaa, ja prosessoimattomia rasvan lähteitä. Ruoka-ainetasolla tämä tarkoittaa oliiviöljyä, rypsiöljyä, rasvaista kalaa, avokadoöljyä ja kookosöljyä. Voi ei ole täysin kielletty, mutta trans-rasva on. LCHQ:ssa rasvan osuus energiasta on 40-50%.

Hiilihydraattien osuus energiasta on 20%. Paulún perustelee osuutta liian vähien hiilihydraattien mahdollisilla terveyshaitoilla kuten elimistön happamoitumisesta johtuvalla osteoporoosiriskillä. Dieetissä korostetaan matalaa glykeemistä indeksiä (GI), onhan Paulún aiemmin tuotteistanut juuri GI-dieetin. Suositeltuja ruoka-aineita ovat vihannekset, vähähiilihydraattiset juurekset, pähkinät, siemenet, hedelmät, marjat sekä viljat kuten kaura, bulguri, kvinoa ja käsittelemätön riisi. Sokeria tulee välttää

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Protaus

Kuva: www.pronutritionist.net
Iltalehti kirjoitti 10.3. proteiineista ruokavaliossa otsikolla Nyt tulee protaus! Jatkan tässä vielä hieman proteiinien merkityksestä ruokavaliossa erityisesti liikuntaa harrastavien näkökulmasta.


Ravinnon proteiini toimii elimistön uusien proteiinien rakennusaineena. Rakenneproteiinit muodostetaan 20 aminohaposta. Elimistössä on myös muita aminohappoja, joita ei käytetä proteiineissa. Tällaisia ovat mm. tauriini ja karnitiini. Rakenneaminohapoista osa voidaan muodostaa elimistössä. Muut ovat välttämättömiä aminohappoja. Eläinperäisessä proteiinissa on suhteellisesti paljon välttämättömiä aminohappoja. Siksi ne ovat biologisesti arvokkaita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...