Kirjoittaja: TtM Petteri Lindblad
Harvan yllättää se, että kuntosaliharjoittelu
kasvattaa lihaksia. Kovan harjoituksen jälkeen elimistössä vallitsee voimakas
kudoksia rakentava tila (Chesley ym. 1992). Tätä tilaa kutsutaan anaboliaksi.
Harvempi kuitenkaan tietää, että harjoituksen jälkeen elimistössä vallitsee
myös kudoksia hajottava tila. Tätä jokaisen tosi-bodarin kammoksumaa tilaa
kutsutaan nimellä katabolia. Katabolia tarkoittaa hajottavaa aineenvaihduntaa.
Mitä pidempään se saa jatkua, sitä pidempään lihaksia hajoaa. Mikäli haluamme
kaiken harjoittelusta irti, meidän täytyy minimoida katabolia ja maksimoida
anabolia. Tässä avainravintoaineena on proteiini.
Jo
sana proteiini vihjaa, että kyseessä on tärkeä ravintoaine: protos on kreikkaa
ja tarkoittaa ensimmäistä. Siinä missä proteiini on välttämätöntä elimistön
normaalille toiminnalle, ei suomalaisilla ole mitään syytä olla huolissaan
riittävästä proteiininsaannista: runsas maito- ja lihatuotteiden kulutus
varmistaa sen, ettei Suomessa esiinny puutosta proteiinista. Poikkeuksena
sairaat ja vanhukset, joilla riittävän proteiinin(- ja energian)saannin
varmistaminen on ravitsemuksen kulmakiviä. Sen sijaan jos tavoitteena on
kasvattaa lihasmassaa- ja voimaa, tulee proteiininsaantiin kiinnittää erityistä
huomiota. Käsittelen vuodenvaihteessa ilmestyneessä Liikuntaravitsemus-kirjassa
proteiinin roolia voimaharjoittelussa laajemmin, joten keskityn tässä lyhyessä
kirjoituksessani proteiinin nauttimiseen treenin jälkeen.